2014. március 26., szerda

Quiche Lorraine

 

 


Kis Loren... Az meg ki? ;) Hát Quiche Lorraine!!! Nekem ő az egyik kedvencem a francia finomságok végtelen tárházából. A magyar neve lotaringiai lepény is lehetne...de ebben az elnevezésben nincs semmi fantázia, maradjunk inkább a kislorennél. A franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
Ha elsőre kacifántosnak tűnik is, elkészíteni egyáltalán nem is olyan nehéz. Én ma(is) így készítettem:

HOZZÁVALÓK:

Tészta:

·         10 dkg puha vaj

·         20 dkg simaliszt

·         1 egész tojás

·         Fél mokkáskanálnyi só

Töltelék:

·         3 egész tojás

·         250 ml zsíros tejszín, aki diétásabban szeretné, annak 12%-os főzőtejszín

·         200 g reszelt sajt –Eidam, Emmentaler,

·         100 g sonka csíkokra vágva itt is dönthetünk a diétásabb pulyka- vagy csirkesonka mellett, de tarthatjuk magunkat az eredeti recepthez, és akkor ...húsos szalonnát  használjunk.

ELKÉSZÍTÉSE:

A tésztához a lisztet, sót a puha vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáütünk egy egész tojást. Nem nagy erőfeszítés összedolgozni a hozzávalókat.  A liszt, a vaj, a só és a tojás nagyon szeretik egymást, hamar összeállnak,és együtt egy lágy, tenyeret simogató tésztává alakulnak. A cipócskát 10-20- percre a hűtőbe tesszük pihenni.
 

Ezalatt elkészítjük a töltelék hozzávalóit: a sajtot lereszeljük, a sonkát felcsíkozzuk, a tojásokat elkeverjük a tejszínnel. Hűha, de egyszerű!


A tésztát a pihentetés után kerek formájúra sodorjuk. Ne legyen túl vastag. 3-5 mm vastagságú jó lesz.
Tipp: Én fóliát terítek a sodródeszkára és a cipót erre helyezem, majd letakarom egy újabb fóliával, és a két (fólia)réteg közt sodrom. Ez sokat segít. A tészta nem ragad le, nem szakad el és nem kell lisztezni sem.
A tésztát  a fólia segítségével egy 30-35 cm átmérőjű pitesütőbe egyengetjük.
 
Ezután elősütjük. 5-8 percre 150 fokosra előmelegített sütőbe beküldjük. Ez azért fontos, mert a töltelék nagyon folyós, és ha nem sütjük elő az alapot, a közepén a tészta nyers maradhat.

Ha elősült, akkor ráhalmozzuk a reszelt sajtot, csíkra vágott sonkát és ráöntjük a tejszínes-tojásos keveréket, hogy az egyenletesen ellepje.
 
 

Ezek után következik a sütés. 150 fokon kb. 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajt a tetején szépen megpirult, ja és persze a tojás a tejszínnel pedig megszilárdult.


Fogyaszthatjuk melegen, hidegen, friss salátával. Isteni finom, és ha még egy pohárka jófajta félszáraz fehérbor is van hozzá, akkor igazán tökéletes az ízek harmóniája. Ez boldogság!  Érdemes kipróbálni. Hajrá!!!

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki, kipróbálom, de mivel diétázok, majd tönkölybúza liszttel készítem, és 12% tejszínnel, 30% sajttal és egy részét (a sajátomat) sonka nélkül.
    Úgyis mindig gondban vagyok a vacsorával (mi legyen).
    Örülök, hogy rádtaláltam :-) a muffin is jól hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a megjegyzést! És igen ,biztatni tudlak, hogy ha odafigyelsz a táplálkozásodra, igyekszel egészségesen enni, akkor jó megoldás az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása. Sonka helyett szoktam gombát is használni, vagy, ha szereted a cukkínit, az is nagyon finom és persze jóval kevesebb kalória a sonkánál. Szóval diétázol?Képzeld, én is igyekszem okosan táplálkozni. És ennek köszönhetően január óta sikerült kilenc kilótól megszabadulnom. Tervezek 'egészséges' recepteket is közzétenni. Nemsokára. Én is örülök Neked! ;)

    VálaszTörlés