2014. április 4., péntek

7perces süti


Mennyi? Hétperces??? Ilyen nincs!...- mondtam a lányomnak, amikor előhozakodott ezzel a badarsággal. Illetve helyesbítek: badarságnak tűnő ötlettel. Aztán persze kipróbáltuk, lemértük ...és láss csodát! Leesett az állam! Ez tényleg 7 perc!!!  És mi is tart 7 percig? 5 perc a hozzávalók összeállítása, keverése, 2 perc a sütés.Na jó! Ha először készíted, lehet 10 perc is,... de csak mert nem találod ...mondjuk a ... a...lisztet.

Azért szeretjük, mert: gyors, finom, hihetetlenül sokféleképpen variálható.


Reggelire is kiváló, friss, gyors finomság.
 Villámgyors desszertnek is megjárja. Nem lehet elrontani!

Nézzük csak! Ez itt egy alaprecept:

1.       Végy személyenként egy 2 dl-s bögrét!

2.       Tegyél bele:- 1 púpozott evőkanál simalisztet

-1/2  mokkáskanálnyi sütőport

-1 evőkanál kristálycukrot

- 1 ½ evőkanálnyi olajat

- 2 evőkanál tejet

3.       Jól keverd össze! A massza ne legyen se túl sűrű, de ne is folyjon.

4.       Tegyél bele  pár szem tetszés szerinti gyümölcsöt, vagy gyümölcs helyett csapjál a tetejére 1 jókora teáskanál baracklekvárt, na meg egy kocka csokit (főző-, tej-… ha tanácstalan vagy, milyen csoki legyen, javasolom megkérdezni Gombóc Artúrt!)


5.       Tedd a bögréket egyenként a  MIKRÓBA 2 percre! Ezalatt az idő alatt kis csodák történnek odabenn, ami látványnak sem utolsó: a massza a kétszeresére nő, körbeöleli a gyümölcsszemeket, megolvasztja a csokit. Az olvadt csoki és a lekvár pedig szinte beszélgetnek egymással.

Mielőtt nekifognál, hagyd hűlni. Ki is kanalazhatod egyenesen a bögréből, de ha sikerül , akkor ki is lehet őt venni a bögrécskéjéből, hadd pompázzon egy tányéron.


Holnap reggelire el is készítheted!..Egy bögre tej, kakaó, kávé vagy tea mellé ízletes kísérő!

 


Variációk: simaliszt helyett lehet bármilyen lisztet használni: zabpehelyliszt, mandulaliszt…stb, olaj helyett olvasztott vajat. A cukor lehet fehér, barna, nyírfa vagy méz is jó cukor gyanánt. A gyümölcs lehet eper, málna, apróra vágott banán, narancs, körte vagy alma fahéjjal.

Kakaós verziót is lehet gyártani!

12 megjegyzés:

  1. Igggen jouuuu! Ma reggel kipróbáltam, nagy sikere volt! A gyerek úgy ette, hogy öröm volt nézni! Gluten free liszttel, laktóz free tejjel, nyírfacukorral, kókusz olajjal ugyanúgy működik. Felveszem a mindennapi receptek közé!

    VálaszTörlés
  2. Hát én hagyományos élelmiszereket használtam ugyan, de nagyon fincsi lett !!! :-)
    Kösz Csilla, megy a receptkönyvbe nálunk is !!! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem nem sikerül, pedig követtem mindent a leírás szerint! Nem lesz ilyen szép, nem nő a kétszeresére, és az állaga sem olyan, mint a képen :( Mi lehet a baj? A mikró, vagy túl vastag lehet a bögre? Kriszta

    VálaszTörlés
  4. Örülök a sikereknek! ;) ;) ;)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Kriszta! Nézzük csak... Lehet, hogy a bögre túl vastag falú?Viszont ha a mikrót elég magas fokozatra állítod, ez nem lehet akadály!!! Magas fokozat - kb.700 Watt teljesítményre.
    Esetleg tegyél bele picivel több sütőport...
    Hajrá! Drukkolok, hogy sikerüljön! ;)

    VálaszTörlés
  6. Most készìtettem el. Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Kiprobaltam en is, nekem ennyire nem jon fel, mint a kepen, probaltam tobb sutoporral, csoki nelkul, gyumolcs nelku is, akkor sem. Kb a bogre 2/3-ig jon fel. Maximum fokozaton volt a mikro, a bogre meg uvegbol. Gabi

    VálaszTörlés
  8. Azert a ferjem igy is megeszi, nekem meg nem kell bekapcsolnom a sutot, ezt azert meg hozzatennem. Gabi

    VálaszTörlés
  9. Miért lesz kőkemény, amikor kihűl? Van valakinek jobb recept?

    VálaszTörlés
  10. Gabi, Rita! Ne csüggedjetek,ha elsőre nem sikerül! Érdemes kicsit kísérletezni, játszani a hozzávalók mennyiségével. Ki kell ismerni a mikrosütőnk működését. Ennyi! Sok sikert!!! :)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés